Compania Ascom a organizat vreme de mai bine de jumătate de an anchete penale atribuindu-și astfel împuterniciri pe care nu le poate avea o companie privată. În toată această perioadă Procuratura Buiucani a acționat ca un departament al Ascom, executînd doar ordinele Ascom, reiese din declarație făcută de Andrei Baștovoi pentru Jurnal Tv.

Faptul că Ascom Grup s-a erijat în organ de anchetă reiese chiar din comunicatul lansat de companie zilele trecute. ”Dorim să informăm opinia publică, de asemenea, că oamenii de bună credință care au lucrat în Sudan vin de bună voie la ASCOM și depun mărturii în legătură cu acțiunile ilicite și fărădelegile desfășurate de grupul Baștovoi în Sudan, Uganda, Congo și nu știm încă dacă această activitate infracțională nu s-a extins și în alte țări”, se precizează în comunicat.

În toată această perioadă Procuratura Buiucani nu a făcut decît să participe la fabricarea unui posibil dosar penal împotriva lui Baștovoi. Astfel procurorul Ion Ticu a încălcat legea atunci cînd a transmis către Ascom documentele și ștampila unor firme aparținînd lui Andrei Baștovoi ridicate în timpul percheziției. Transferul ilegal de documente este cu catît mai evident cu cît firmele în cauză au fost deschise relativ recent în Africa și nu au avut activitate.

Precizăm că procurorul Ion Ticu nu a executat hotărîrea judecătorească prin care era obligat să returneze familiei Baștovoi lucrurile ridicate în timpul percheziției. Cel mai probabil această nesupunere a sa se datorează și faptului că el pur și simplu nu deține unele din documentele și lucrurile ridicate, ele aflîndu-se în sertarele companiei Ascom.

Toate acțiunile Procuraturii Buiucani au fost făcute în baza simplei bănuieli că în conturile firmelor lui Baștovoi se vor găsi sume mari de bani provenite din conturile Ascom. Pentru a proba această versiune Ascom a efectuat anchete însoțite de amenințări și șantaj, fapt confirmat și de o înregistrare audio. O altă unealtă de tortură psihologică folosită de Ascom a fost neplata salariilor către zecile de angajați cu funcții de răspundere care au activat în Proiectul Sudan.

Procuratura Generală a fost sesizată asupra încălcărilor în cazul dosarului Ascom vs Baștovoi. Împotriva Ascom Grup și Procuratura de Buiucani vor fi întreprinse acțiuni judiciare.

Reclame