După jumătate de an de răfuială milițienească în care Andrei Baștovoi și fiul său Valentin, precum și alți angajați în proiectul Sudan, au trăit într-un adevărat beci informațional, Comunicatul Ascom lansat ieri este ca un șuvoi de lumină. Acum este clar că nici una din acuzațiile pentru care pătimesc acești oameni nu se regăsește în auditul invocat, iar cifrele pomenite cu atîta patos au un cu totul alt înțeles decît afirmă autorii comunicatului de presă prea puțin instruiți în cele ale economiei și managementului.

Comunicatul de presă ar fi avut vreo valoare în cazul în care ar fi acoperit acuzațiile anterioare, de pildă cele 185 mii $ chipurile delapidate sau înregistrarea în care Anatol Stati își șantajează și amenință angajații, dar în loc să dea răspuns pentru aberațiile anterioare, Ascom a preferat să îndruge altele noi.

În lista lungă de păcate atribuite lui Baștovoi nu s-a găsit loc nici măcar odioasei tentative de asasinat asupra vulnerabilei familii Stati și cu atît mai vulnerabilului lor șef de securitate, maiorul Veaceslav Glotov. Această omitere a asasinatului arată că nici Ascom nu mai crede în propriile aberații, așa cum în curînd va dori să uite de acest comunicat păgubos pentru companie.

Auditul s-a făcut la jumătate de an de la arestarea lui Baștovoi și a contabilului șef, timp în care echipa de securitate a distrus toate documentele originale lipsa cărora o semnalează alarmant. Baștovoi nu răspunde de haosul și pierderile la care a ajuns Ascom în urma izgonirii echipei de profesioniști din Sudan.

Datoriile la salarii nu cumva au fost acumulate și în aceste șapte luni de abandon, de vreme ce mulți dintre angajații întorși recent din Sudan au venit fără nici un ban? Datoriile salariile ar fi putut fi achitate din cifra de 48,6 milioane de dolari despre care autorii comunicatului zic că au intrat în conturile companiilor Ascom din Sudan într-o perioadă cînd afacerea trebuia să fie înghețată. Dar, din solidaritate colegială, la indicația lui Baștovoi s-au transferat bani pentru a sprijini afacerea din Irak și pentru a acoperi unele datorii acumulate la sediul central din Chișinău. Sau administrația Ascom a uitat perioada cînd blamatele afaceri cu nisip, construcții și motorină erau singura sursă de venit în Ascom?

Cele peste 15 milioane de dolari datorii salariale în proiectul Irak, pentru care nimeni nu este tras la răspundere, sînt cea mai bună dovadă că problema e în altă parte. Adevărata problemă pe care o dezgolesc în văzul lumii autorii comunicatului este incapacitatea Ascom-ului de a-și gestiona propriile afaceri.

Singura vină a lui Baștovoi adusă prin acest comunicat este aceea că în loc să înghețe afacerea pentru trei ani și să trimită peste șase sute de angajați acasă, el a pus în lucru utilajele Ascom și a produs bani. Ce înseamnă să ”îngheți” tehnică de peste o sută de milioane de dolari în Sudan unde pînă și copiii umblă cu kalashnikov? Sumele ce s-ar fi cheltuit pe conservare ar fi fost enorme, iar riscurile cu atît mai mari.

Așa-zisa ”ilegalitate” a afacerilor din Sudan trebuia pedesită după legile Sudanului, dar chiar și autorii comunicatului, în graba lor, au precizat că însuși Anatol Stati, după ce a vizitat Sudanul, și-a dorit să continue afacerile cu motorină începute de Baștovoi.

Afirmația privind pomparea banilor din companiile Ascom în firmele lui Baștovoi cel mai ușor poate fi dovedită prin documente pe care Ascom va avea ocazia să le prezinte în procesul de judecată pe care familia Baștovoi îl va intenta împotriva companiei Ascom pentru afirmațiile calomnioase.

”Inocența” top-manegementului privind activitatea companiilor sale din Sudan se demontează foarte ușor prin rapoartele zilnice care au fost trimise pe parcursul celor 5 ani cît a activat Baștovoi în acest proiect. Transparența proiectului era asigurată și de contabilitatea online care putea fi verificată în orice moment din sediul central de la Chișinău.

Sau Baștovoi e mai dihai ca  David Copperfield, celebrul iluzionist, de i-a vrăjit vreme de atîția ani pe bravii manageri de la Ascom să nu-și deschisă compurile?

Impresia pe care o creează acest comunicat este că toate resursele și personalul din actualul Ascom sînt folosite într-un singur scop: acela de a-l băga pe Baștovoi la zdup. Acest efort comun este susținut de o latură întreagă a Ministerului Afacerilor Interne și o latură a Procuraturii. Care este rațiunea după care instituțiile statului Moldova trudesc cu atîta zel pentru o companie care nu a plătit un singur cent în bugetul statului? Firmele pe care le reprezintă procurorii nu sînt firme moldovenești.

După apariția acestui comunicat Ascom nu mai poate cere discreție din partea foștilor angajați purtători de secrete comerciale. Discutarea momentelor invocate în comunicat este o reacție firească de apărare a tuturor celor acuzați pe nedrept. O analiză detaliată a acestui comunicat se va face în viitorul apropiat și va fi însoțită de documente și poze din Sudanul de Sud.

Reclame