Solicitările grupului foștilor angajați ai Ascom care săptămîna trecută au venit la sediul central al companiei pentru a-și cere salariile restante au fost amînate pentru săptămîna aceasta. Din spusele reprezentantului Ascom, banii pe care compania îi datorează fiecăruia dintre ei ar putea fi achitați sau nu în funcție de rezultatele auditului efectuat în Sudan. Deși auditul a fost încheiat de mai bine de o lună, rezultatele lui sînt păstrate în secret.

Acest audit a fost comandat de Ascom pentru a servi în procesul de judecată intentat împotriva fostului vicepreședinte, Andrei Baștovoi și a altor persoane din companie acuzate de delapidarea unor sume de bani. În lipsă de alte probe doveditoare se pare că procuratura a cerut un audit. Această solicitare și auditul însuși s-a făcut cu mult după arestul acuzaților care s-a produs pe data de 2 august curent.

Grupul foștilor angajați Ascom este format din persoane care au deținut funcții cheie în proiectul Sudan. Nu este clar dacă ei își vor primir banii cu care le este datoare compania (suma constituind zeci de mii de dolari americani per persoană), însă ei vor fi primii care vor afla detalii despre rezultatele auditului. Fiecare dintre ei va fi chemat, începînd de luni, să răspundă la o serie de întrebări pe marginea auditului. Persoanele vor fi chemate în mod individual, operațiunea anunțîndu-se a fi un fel de anchetă internă a companiei.

Faptul că o anchetă internă a unei companii de proporțiile pe care le are Ascom vine cu mult după arestul vicepreședintelui și a contabilului-șef ridică un mare semn de întrebare pentru justiția moldovenească, în speță pentru procuratura Buiucani care a recurs la arest în speranța de a dobîndi probe pe parcursul procesului.

Reclame