Scopul declarat al uciderii lui Stati, invocat de MAI, este unul fără logică

Procuratura Generală se ocupă de un caz mai mult decît suspect, acela al organizării unui atentat asupra familiei miliardarului Stati și al șefului securității Ascom, Veaceslav Glotov. Cazul este suspect de măsluire nu pentru că un atentat asupra acestora ar fi aprioric imposibil, ci pentru că oamenii acuzați de organizarea acestei tentative nu puteau să o facă. De ce? Pentru că nu aveau nici o nevoie. Povestea nu are nici o logică.

Ca în orice scenariu polițist trebuie să existe victima, comanditarul, executorul. Dar mai întîi de toate – scopul.

Care este scopul uciderii lui Anatol Stati? Dar al fiului său Gabriel? Dar al lui Glotov? Din conferința MAI reiese că scopul ar fi răzbunarea pentru că Anatol Stati l-a dat în judecată pe Baștovoi pentru că și-ar fi însușit 185.000 $ din banii Ascom, ceea ce s-a dovedit că nici măcar nu e adevărat. Prin urmare, pentru a nu plăti această sumă, Baștovoi ar fi pus la cale asasinarea lui Stati plătind, după vorbele celor de la MAI 900.000 $. Are logică? Nu prea: 900.000 e mai mult decît 185.000. Deci nu merge.

Apoi, dacă Stati Anatol ar fi fost înlăturat, ce rost mai avea asasinarea lui Gabriel Stati? Și cu atît mai mult a lui Glotov? Nici un rost.

Plănuirea unui atentat de către cineva care se află într-o perioadă de anchetă contravine psihologiei actului infracțional

Cînd s-a întîmplat totul? Chiar în perioada cînd Baștovoi se afla în arest la domiciliu. El știa că este supravegheat 24/24 și că îi sînt interceptate telefoanele. De unde știa? De la poliție și, nu în ultimul rînd, din experiența de om de stat pe care o are. Așadar, era cel mai nepotrivit moment ca cineva să uneltescă un atentat. În plus, orice anchetator, procuror, polițist sau infractor cunoaște că este contrar psihologiei actului infracțional ca cineva care se află în arest să întreprindă măsuri care i-ar agrava situația.

Tentativa de atentat nu a avut loc, totul ține de domeniul imaginarului

Dar mai presus de toate, atentatul nu a avut loc. Nu a avut loc nici măcar tentativa. Procuratura se ocupă cu reconstituirea unu fapt ce nu s-a consumat. Totul este de domeniul imaginarului. Cine a imaginat totul? Una dintre așa-zisele victime: Veaceslav Glotov. Să vedem cine e victima și dacă îl putem numi așa.

Veaceslav Glotov este un bătrîn pensionabil care toată viața a lucrat în KGB avînd rol de turnător. Cu alte cuvinte, acesta este un om care și-a cîștigat pîinea din pîrît. Atunci cînd nu avea ce pîrî trebuia să inventeze ceva pentru a putea trăi. Slujba lui Glotov, așadar, este aceea de a urmări oamenii cu scopul de a-i compromite. Pentru aceasta el primește bani. Întrebarea care se impune este: Poate fi luată în serios plîngerea unui om ca Glotov, avînd în vedere că nici o altă dovadă nu confirmă acuzațiile sale?

Minciunile din conferința MAI, cît și relația dovedită dintre Glotov și Briceag aruncă ancheta în derizoriu

La acest tablou lipsit de logică trebuie să adăugăm minciunile sfruntate spuse de colaboratorii MAI în conferința lor de presă. Mai întîi că au confiscat 900.000 $, bani pe care nu i-a văzut nimeni. Apoi că există mărturia unuia dintre inculpați prin care el își recunoaște vina, ceea ce nu s-a întîmplat niciodată. Această declarație au făcut-o colaboratorii MAI doar cu scopul de a putea recurge la arest ei fiind în totală lipsă de probe.

Recent presa a făcut publică relația apropiată dintre Veaceslav Glotov, bătrînul kgbist din Ascom și colonelul Vitalie Briceag. Cel din urmă a ieșit la conferința de presă făcînd acuzații înainte de a exista pronunțarea vreunei instanțe, ceea ce este o încălcare a legii. De altfel materialele ”operative” prezentate de Briceag presupun și alte falsuri, discutate în presă.

Avînd, așadar, un caz care a debutat cu o minciună și a atras după aceea, cum este și firesc, o serie întreagă de minciuni și nepotriviri, trebuie să admitem că și de acum încolo vom asista la o evoluție mincinoasă sau, ceea ce este de dorit, se va ajunge la clasarea dosarului.

Anunțuri