Eu nu pot să răspund de materialul pe care l-a difuzat MAI. Ei au făcut pentru reclama lor… Nici nu ţinea de competenţa lor. Există şi prezumţia nevinovăţiei, şi alte momente. E clar că n-au avut dreptul, mai ales să arate audierea persoanei bănuite. Briceag o dată s-a implicat, altă dată nu vrea să vorbească», este declarația lui Corneliu Bratunov, procuror-șef al Secției Exercitare Urmărire Penala în Cazuri Excepționale. Şi subalternul său care instrumentează dosarul, Lilian Cociu, a declarat că nu a văzut materialele difuzate de MAI, dar a admis că Briceag a încălcat legea. «Cine sunt vizaţi în acel material nu au decât să dea în judecată persoanele care l-au efectuat. Eu ce am cu dânsul?

Ce legătură are Direcţia investigare a fraudelor cu omorul la comandă?

Solicitat de ZdG să comenteze materialul operativ pe care l-a prezentat la conferinţa de presă, şeful Direcţiei investigare a fraudelor din cadrul MAI, Vitalie Briceag, a răspuns evaziv, direcţionându-ne la Procuratura Generală. «La acest moment nu pot
să vă dau careva declaraţii, deoarece dosarul se află în procedură la Procuratura Generală şi toate întrebările trebuie să le adresaţi dânşilor. În cazul în care eu voi comunica careva informaţii, este posibil să fie periclitată desfăşurarea acţiunilor de urmărire penală, fapt care este interzis conform legislaţiei în vigoare». De menţionat că dosarul s-a aflat la PG încă de la iniţierea urmăririi penale, Direcţia lui Briceag pornind ancheta în comun (nu în paralel) cu Procuratura. Atunci când a organizat conferinţa de presă, se pare că tainele anchetei îl preocupau mai puţin.

Într-o altă ordine de idei, Direcţia investigare a fraudelor din cadrul MAI nici nu are competenţele necesare pentru a conduce o anchetă pe cauza tentativei de organizare a unui omor la comandă. În atribuţiile sale intră investigarea încălcărilor legislaţiei în domeniul economic, or omorul nu este o astfel de infracţiune. Motivele locotenent-colonelului Briceag au fost, însă, de alt ordin. «Pentru mine, care cunosc interiorul, e foarte simplu, fiindcă acest Vitalie Briceag este fratele lui Iurie Briceag, care circa 5-6 ani a lucrat în Departamentul de securitate al ASCOM împreună cu acelaşi Glotov şi care acum lucrează la Ministerul Apărării, consilier-şef la dl Marinuţă. Glotov mi s-a lăudat personal de la venirea din Africa: «Uite ce achievement am reuşit noi, l-am promovat pe fratele lui Iurie, pe Vitalie, şef de direcţie şi-acum o să ne fie de mare ajutor». Această structură, promovată făţiş de ASCOM, acum practic plăteşte tribut, întoarce banii investiţi, cum ar veni. Dar indiferent cât de afiliat, corupt şi perfid ai fi, este o anumită limită peste care nu poţi să treci, odată ce eşti ofiţer, ţi-ai pus epoleţi, porţi armă la brâu, diriguieşti destinele oamenilor», ne-a mai spus Andrei Baştovoi.

Contactaţi de ZdG, reprezentanţii Procuraturii Generale au evitat să-şi asume responsabilitatea pentru materialul operativ difuzat de MAI, deşi în el au fost utilizate probe colectate de procurori. Mai mult, aceştia au declarat că nici nu au văzut materialul operativ. «Eu nu pot să răspund de materialul pe care l-a difuzat MAI. Ei au făcut pentru reclama lor, dar ce anume au arătat eu n-am văzut. Ei nu ne-au întrebat pe noi, deşi dosarul a fost iniţial pornit de noi. Nici nu ţinea de competenţa lor. Există şi prezumţia nevinovăţiei, şi alte momente. E clar că n-au avut dreptul, mai ales să arate audierea persoanei bănuite. Briceag o dată s-a implicat, altă dată nu vrea să vorbească», ne-a spus Corneliu Bratunov. Şi subalternul său care instrumentează dosarul, Lilian Cociu, a declarat că nu a văzut materialele difuzate de MAI, dar a admis că Briceag a încălcat legea. «Cine sunt vizaţi în acel material nu au decât să dea în judecată persoanele care l-au efectuat. Eu ce am cu dânsul? N-am ieşit nici eu şi nici Serviciul de presă al Procuraturii Generale cu detalii. Noi, cu timpul, ne vom pronunţa şi referitor la materialele care au fost difuzate. Voi vedea tot şi mă voi pronunţa în cadrul cauzei penale».

Baştovoi: Este o răfuială internă

Fostul vicepreşedinte ASCOM, Andrei Baştovoi, consideră că în spatele dosarelor stă Departamentul de securitate al companiei miliardarului Anatol Stati, care în ultimii ani şi-a însuşit funcţia de control economic şi financiar în cadrul companiei. «Controale în ASCOM se fac cu regularitate, însă până în 2008 ele erau efectuate de revizori profesionişti. Toate insinuările s-au început când au venit băieţii lui Dzerjinski cu pistoale la brâu, care n-au înţeles ce scrie în acte. Dar nu era mai simplu să ia pe cineva din ne-securitate, un revizor sau o companie de audit, să se lămurească, şi atunci avea să devină totul clar. Departamentul de securitate al ASCOM a priori pleca să găsească încălcări şi spunea care anume. Din 2008 până în 2011, «iz dostovernyh istocinikov», departamentul lui Glotov a tot iniţiat controale în stil KGB-ist, ocupându-se nici nu de anchetă internă, dar de un fel de răfuială internă», a declarat pentru ZdG Andrei Baştovoi.

Baştovoi a detaliat cum a decurs ultima verificare iniţiată de Departamentul de securitate al ASCOM Group. “În iunie 2011 a venit, în sfârşit, o comisie în frunte cu acest Glotov, am stat cu ei o lună de zile, le-am pus la dispoziţie tot ce-au cerut, i-am rugat pe toţi subalternii să nu se opună, dar să prezinte toate documentele. El personal îmi făcea tot felul de masaje la tâmple, că «Dle, eu n-am nimic cu tine, eu văd că aici e ok», că  «numai tu poţi conduce proiectul ăsta», că «sunt mici carenţe care trebuie corectate, dar cine nu le are». Aşa a fost discuţia mea cu el atâta timp cât a stat în Sudan, după care pe data de 13 iulie eu să vin la Chişinău şi a doua zi să fie pornit dosar penal pe cazul respectiv, iar pe 2 august eu să fiu arestat împreună cu fiul meu».

Baştovoi a adăugat că Anatol Stati, cel care a depus în iulie curent la Procuratura Buiucani plângerea pe numele său şi al fiului său, Valentin Baştovoi, ar fi fost influenţat de Veaceslav Glotov, şeful securităţii companiei, să-l acuze de însuşirea ilegală a sumei de 185 mii de dolari din contul ASCOM Group. «Glotov, picurând ani de zile pe urechile conducerii ASCOM, la un moment dat a reuşit s-o convingă de acest fapt. Aceasta nu a ezitat şi, fără a se lămuri ce se întâmplă în casă, a scos rufele murdare în public. Până la urmă e treaba lor, ei au ieşit, ei să se apere. Eu nu am de gând să atac în mod mişelesc precum au făcut ei cu mine, dar onoarea şi demnitatea mea, desigur, le voi apăra cu toate mijloacele legale posibile», a mai spus fostul vicepreşedinte ASCOM Group.

Baştovoi susţine că prejudiciile care îi sunt aduse prin învinuirile pe care le califică drept nefondate şi lipsite de bun-simţ se vor transforma, pe termen lung, în prejudicii consistente pentru imaginea companiei ASCOM Group. «S-ar putea ca treburile să meargă prost la companie, şi ei, la un moment dat, să zică că de aceea a fost totul atât de rău pentru că a fost condusă de aşa conducători. Dar odată şi odată adevărul o să iasă la suprafaţă, vrei nu vrei. Să zicem că resursa lor administrativă va fi atât de tare încât ancheta o să dureze încă jumătate de an. Dar odată şi-odată va trebui să ajungă la o finalitate, într-o instanţă de judecată, de unde, în lipsă de probe, experţi, precedente, vor pleca cu toate hârtiile acasă. Iar ASCOM, care acum se pretează a fi o companie serioasă, nu va mai fi credibilă în afaceri».

Glotov: Noi nu am făcut nimic rău

Solicitat de ZdG, şeful Departamentului de securitate al ASCOM Group, Veaceslav Glotov, a evitat să comenteze dosarul lui Baştovoi «nu pentru că nu am ce spune sau refuz să comentez», precum s-a exprimat, dar din motiv că este «un om care ascultă de lege» şi nu vrea să dăuneze acţiunilor de anchetă. Glotov ne-a îndemnat «să aşteptăm până când se va finaliza ancheta şi atunci lucrurile vor deveni mai clare». El s-a arătat deranjat, pentru că nu cunoaşte ce «culoare» are ziarul nostru şi care este «orientarea» acţiunilor jurnaliştilor care scriu despre acest dosar. «Nu sunteţi instanţe judiciare, corect? Nu puteţi să emiteţi verdicte. Şi-apoi mult gunoi este în presă, se abuzează de zvonuri, în spate se ascund interese personale, cu atât mai mult nu cunosc ce ziar e acesta. Eu ştiu că există aşa ziar, dar cui aparţine, cine îl plăteşte – asta nu cunosc», ne-a spus Glotov.

Ulterior, peste 5 minute după discuţie, fostul maior KGB-ist mi-a telefonat să-mi spună că s-a informat în privinţa identităţii mele. «Am decis să mă documentez şi tocmai mi s-a comunicat că aşa corespondent nu lucrează pentru ziar. Mi s-a spus că acolo muncesc câteva femei şi un bărbat», a menţionat Glotov. El a mai adăugat: să fim atenţi pe cine «lăudăm» şi pe cine «criticăm». «Dacă sunt încercări de provocare, mai bine nu faceţi acest lucru. Adevărul unul Dumnezeu îl cunoaşte, înţelegeţi? Este un refren de vodevil: Criticul trebuie mereu să ştie pe cine să laude şi pe cine să critice. Muzica nu noi am comandat-o, dar altcineva, din moment ce îmi telefonaţi şi încercaţi să scoateţi din mine informaţii. Dacă era necesar, eu deja stăteam în oficiul redactorului-şef al ziarului şi vorbeam cu el pe toate temele, de la fotbal până la geopolitică, dar aşa nu-mi trebuiţi», a punctat Glotov.

El a precizat că părerea sa despre dosar «este de ordinul doi sau de ordinul trei», dar a ţinut să accentueze că vinovaţii trebuie căutaţi în altă parte. «Noi nu am făcut nimic rău, nouă ni s-a făcut ceva rău. Organele de anchetă să se lămurească», a concluzionat Glotov.

Până a prelua şefia securităţii ASCOM Group, Veaceslav Glotov a activat ca ofiţer superior în forţele de securitate ale fostei RSSM. Menţiunea despre maiorul KGB Glotov o găsim în dezvăluirile regretatului Serafim Saka, într-un interviu pentru Jurnal de Chişinău. Potrivit lui Saka, Glotov ar fi încercat să-l racoleze pentru a ponegri intelectualii moldoveni care promovau ideea românismului şi a limbii române.

Investigație a săptămînalului Ziarul de Gardă. Vezi Partea I

Anunțuri