Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a organizat pe 13 octombrie curent ora 14.00 o conferință de presă în care se anunța arestul lui Andrei Baștovoi pe motivul organizării unei tentative de omor. Cu această ocazie MAI a pus la dispoziția presei un montaj alcătuit din decupaje video, decupaje dintr-o convorbire telefonică și o poză care înfățișează un bătrîn mort căzut în frunze. Cine este personajul?

”Mortul” din filmul MAI s-a dovedit că trăiește. El se numește Veaceslav Glotov, este în trecut maior al KGB, iar în prezent șef al securității companiei Ascom. A făcut studii actoricești la Școala Superioară de Teatru și Film din Moscova. În plus, maiorul Glotov nu a fost niciodată amenințat de vreun pericol de genul celuia enunțat de colaboratorii MAI.

Cum a ajuns maiorul și actorul Glotov să o facă pe mortul? Cine l-a fotografiat? Unde? Cu ce aparat? Cu ce s-au deplasat? Cine a cumpărat vopseaua-sînge cu care s-a stropit? Al cui este pistolul cu care s-a pozat? Cine a făcut montajul și cine a ordonat ca acest montaj să ajungă în presă, avînd în vedere că dosarul este catalogat ca fiind ”secret”? Cu alte cuvinte, cine a plătit tot acest circ?

Înainte de a răspunde trebuie să spunem că închipuitul atentat nu a avut loc. ”Killerul”, așa cum o mărturisește însuși colonelul Briceag, era, de fapt, un ofițer sub acoperire. Acest ofițer-killer urma să primească banii pentru închipuita asasinare a actorului Glotov după ce prezenta fotografia cu Glotov mort. Se vede clar că scenariul a fost făcut de bătrînul kgb-ist ca un tribut plătit vremurilor cînd încă nu exita Fotoshop.

Prin urmare, pozarea lui Glotov mort s-a făcut în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne. Totuși nu este clar cui aparține inițiativa, deoarece avem de a face cu ceea ce în termeni juridici se numește ”infracțiune provocată”. Dacă această scenetă grotescă a fost fotografiată cu un aparat al MAI, apoi montată pe un computer al MAI de un angajat al MAI, este una. Dar dacă foto-sesiunea a fost făcută de Glotov însuși, cu un aparat personal sau al companiei Ascom, apoi montată pe un computer personal sau aparținînd companiei Ascom ori unei persoane implicate, atunci e alta.

Anunțuri