Incidentul din 18 noiembrie, cînd doi polițiști ugandezi au fost aduși la căderea nopții la procuratura Buiucani cu o mașină a companiei Ascom, este văzut cu suspiciune în Uganda. Această afirmație aparține unui avocat ugandez contactat pentru a oferi o consiliere juridică pe marginea cazului. Dacă nu există un acord diplomatic și o comisie rogatorie care să legitimeze vizita la Chișinău a celor doi polițiști africani, aceștia intră sub incidența legilor statului Uganda.

Uganda este un stat din vestul Africii cu o populație de circa 32 milioane si o suprafață de 236 040 km².  Distanța dintre Chișinău și Uganda depășește 5.000 km, iar un bilet la avion dus-întors costă circa 1.500 $.

Prezența polițiștilor ugandezi la procuratura Buiucani trezește mai multe suspiciuni. Aceștia nu s-au legitimat, iar procurorul Ion Ticu a insistat ca ei să nu se legitimeze. Însă cu toată secretomania procurorului Ticu identitatea unuia dintre polițiști a fost stabilită. Infracțiunea incriminată ține de o operațiune bancară și nu poate fi probată sau infirmată de polițiști, ci doar de chitanțele și documentele aferente oricărei operațiuni bancare.

Avînd în vedere faptul că procurorul Ion Ticu nu a întreprins nimic concret de la data arestului, chemările la procuratură la căderea nopții seamănă mai mult a intimidare. Procurorul recurge la astfel de manevre pentru a trage de timp, timp care oricum e suficient, conform legii, pentru a clasa dosarul, dată fiind lipsa de probe care să susțină vinovăția lui Valentin Baștovoi.

Reclame