Polițiștii africani au fost aduși cu o mașina a companiei Ascom

Doi polițiști de culoare au fost aduși în seara de 18 noiembrie la procuratura sectorului Buiucani într-o mașină a companiei Ascom. Aceștia știau cine e Ștefan cel Mare și, spre deosebire de procurorul Ion Ticu, nu se tem de aparatul de fotografiat. Ion Ticu este certat cu legea, deoarece de mai bine de trei săptămîni refuză să execute o hotărîre judecătorească prin care este obligat să returneze bunurile ridicate de la familia Baștovoi.

Totul s-a întîmplat după terminarea programului de lucru, pe la 0ra 17.10. Aceștia erau așteptați de procurorul Ion Ticu. Peste cîteva minute a ajuns și Valentin Baștovoi însoțit de avocații Constantin Tănase și Veaceslav Maximov.

Polițiștii africani nu s-au legitimat, procurorul Ticu declarînd că este suficient faptul că îi cunoaște el.

Motivul invocat al acestei întîlniri neordinare fixate de procurorul Ion Ticu a fost repetarea în fața polițiștilor ugandezi a mărturiilor date anterior de Valentin Baștovoi. Deoarece avocații au considerat că repetarea mărturiilor care au fost date anterior și consemnate printr-un proces verbal este un lucru de prisos și neprevăzut de lege, seara s-a transformat într-un schimb de replici care nicicum nu contribuie la buna desfășurare a anchetei.

Africanii și Ștefan cel Mare

Cetățenii de culoare au primit cadouri protocolare de la procurorul moldovean. Ei au desfăcut chiar acolo pachetul cu inscripția ”Procuratura” pentru a vedea ce e înăuntru. Găsind o vedere cu Ștefan cel Mare, unul dintre polițiștii africani a exclamat: ”O, Ștefan cel Mare!” Acest detaliu arată cultura deosebită a polițiștilor africani. Deși e foarte posibil că cetățenii ugandezi au fost plimbați anterior prin oraș cu aceeași mașină cu care au venit la procuratură și l-au văzut pe Ștefan cel Mare.

Africanii, Ion Ticu și aparatul foto

Această întîlnire a fost imortalizată cu ajutorul unui aparat foto. Polițiștii africani s-au arătat foarte deschiși și zîmbitori, nevăzînd nimic nepotrivit în faptul de a fi fotografiați. Ei s-au arătat surprinși de reacția colegului moldovean, Ion Ticu, la vederea fotografului. Procurorul s-a năpustit asupra fotografului și a acoperit aparatul cu hîrtiile pe care le avea în mînă. Reacția sa agresivă s-a temperat puțin atunci cînd i-a fost prezentată legitimația de presă. Ugandezii priveau nedumeriți și nu înțelegeau de ce se teme procurorul Ticu. Deoarece ei vorbeau între ei în limba africană, cel mai probabil ei se distrau pe seama procurorului, crezînd că acesta nu a mai văzut aparate foto și de aceea  le consideră periculoase.

Adevăratul motiv pentru care procurorul Ticu se teme de fotografi și lumină

De fapt, procurorul Ticu, cel care se teme de aparatul de fotografiat dar nu se teme să calce legea, avea motive să reacționeze astfel. Mai întîi pentru că a pornit un proces împotriva unor oameni onești fără să aibă vreo probă. S-a pus în poară cu judeătorul Ion Morozan care a decis returnarea bunurilor ridicate la percheziția casei Baștovoi. Adică Ion Ticu face legea la Buiucani, iar dacă trebuie în toată țara. Cine știe, poate că o va face și în Uganda? Cu toate acestea, Ticu nu a mai părut la fel de grozav. El pare să renunțe la lupta sa oarbă cu legea și a hotărît să  înnapoieze unul din computerele luate de la Baștovoi.  Acest gest va fi luat în considerație în procesul care urmează a fi intentat împotriva procurorului Ticu și a complicilor săi.

Cine comandă muzica, acela plătește

Din comportamentul procurorului Ticu nu este clar ce s-a întîmplat de fapt. Polițiștii ugandezi au venit la solicitarea lui sau este vorba de o anchetă inițiată în Uganda. Este greu de admis că statul ugandez a plătit drumul și diurna a doi polițiști doar pentru a le oferi ocazia să se plimbe prin Chișinău și să-l vadă pe Ion Ticu. Este la fel de greu de crezut că statul ugandez a închiriat în acest scop mașina companiei Ascom, care este parte implicată în dosarul Baștovoi. Pînă la urmă cine plătește seara de la procuratura Buiucani? Dar cine îl plătește pe procurorul Ticu care, sărmanul, a fost nevoit să lucreze în afara orelor de lucru? Sau și în cazul justiției moldovenești e ca la cumătrie: cine comandă muzica, acela plătește?

Polițiștii africani, aduși cu mașina Ascom, au plecat de la procuratură pe jos

Speriat de fotograf, procurorul Ticu l-a jurat cum știe el ca să nu apară care cumva vreo poză cu el în presă. În tulburarea care l-a cuprins, el a hotărît că este mai bine pentru oaspeții ugandezi să nu urce în mașina cu care au venit și care îi aștepta. Așa că și-a sfătuit colegii din Africa să meargă pe jos, încet încet.

Mașinile companiei Ascom au numere de înmatriculare  C UN

Procurorul Ion Ticu speriat de aparatul foto.

Procurorul Ion Ticu acoperă obiectivul cu procesul verbal.

Pachetul cu daruri de la procuror (detaliu), vezi mai sus imaginea întreagă.

English version

Reclame