Societatea moldoveneasca s-a obisnuit cu ideea ca avem un sistem judiciar corupt, ca in tara noastra se fabrica dosare si ca banii ii pot absolvi de puscarie pe cei care ii au. Fabricarea dosarelor nu mai uimeste pe nimeni. Recent insa am fost martorii unui caz care marcheaza o noua etapa a impertinentei unor „colaboratori” ai MAI si Procuraturii: un dosar fabricat cu grosolanie a fost prezentat intr-o conferinta de presa ca un caz de mare bravura a „colaboratorilor”. Avind in vedere caracterul public al „probelor” prezentate in conferinta MAI, le vom infirma tot public.

Este vorba de materialul operativ prin care s-a incercat manupiluarea opiniei publice cu privire la un parelnic atentat asupra administratiei Ascom pus la cale, chipurile, de fostul vicepresedinte al companiei, Andrei Bastovoi. Montajul prezentat de MAI debuteaza cu o convorbire telefonica, interceptata probabil de un amator, de vreme ce convorbirea nu avea nici o legatura cu cazul si nici macar nu era una criminala. Dintr-o fericita intimplare pentru noi, dar nefericita pentru autorii filmului, persoana interceptata si-a recunoscut vocea si a marturisit detalii despre respectiva convorbire. S-a dovedit ca discutia s-a produs intre un tinar si un electrician de la piata Pticika caruia tinarul i-a dat spre reparație o pusca de jucarie pentru strike ball. Ceea ce uimeste nu este atit faptul ca s-a depus atita efort comun si cheltuiala pentru gasirea unei pusti de jucarie, ci ca in tara noastra se intercepteaza si se inregistreaza convorbirile telefonice ale unor persoane total nevinovate. Ba mai mult decit atit, convorbirea unor oameni care nu sint vizati in dosar ajunge sa fie folosita ca proba intr-un caz de rezonanta nationala. Este adevarat ca MAI a sters a doua zi materialul rusinos de pe site-ul oficial al Ministerului, insa odata cu stergerea materialulului nu a sters si rusinea care ramine asupra institutiei statului care are menirea sa ne apere, nu sa ne terorizeze si santajeze prin fabricarea de probe.

Drept reactie, a fost ceruta investigarea acestei faradelegi comise in colaborare cu persoane de rang inalt din MAI si Procuratura. Avocatii lui Bastovoi au cerut originalul integral al convorbirii care va dovedi ridicolul, dar si tragismul situatiei. In zilele ce urmeaza vom cunoaste sursa interceptarii, deoarece exista banuiala ca s-a facut fara autorizare si este lucrarea unei persoane care este si comanditarul acestei rafuieli impotriva lui Andrei Bastovoi, rafuiala pentru care se folosesc institutiile statului, Procuratura si MAI.

Deasemenea, s-a solicitat prezentarea bancnotelor folosite in filmul operativ din conferinta MAI, avind in vedere ca ele nu au fost prezentate la proces si ca nu au nici o legatura cu cazul dat, ele avind doar scopul manipularii opiniei publice, ceea ce nu intra in atributiile MAI, care nu este un partid politic si nici firma de publicitate.

Dat fiind caracterul secret al anchetei, avocatii s-au limitat la aceste doua cereri pe marginea filmului produs de MAI, satisfacerea lor urgenta fiind necesara pentru repararea daunei de imagine adusa lui Andrei Bastovoi. Celelalte aspecte aberante ale cazului vor fi atacate procedural in proces.

Colonelul Vitalie Briceag, cel care a condus conferinta de presa a MAI, va fi actionat in judecata pentru defaimare. Daca se va dovedi participarea sa la fabricarea probelor, el va trebui sa raspunda conform legii. Deocamdata se stie doar ca fratele colonelului Vitalie Briceag, Iurie Briceag (in prezent consilier principal al ministrului Apararii), a fost subordonat al domnului Glotov Veaceaslav in cadrul securitatii ASCOM. Glotov Veaceslav este comanditarul acestei rafuieli impotriva lui Bastovoi si figureaza in dosar ca victima.

Reclame