Jurnalistul de investigație, Sergiu Praporșcic, a fost taxat cu 50.000 lei md (cca 14.000 RON) pentru un articol despre Ascom, informează Jurnal.md. „Este o încălcare brutală a principiilor democratice privind libertatea de expresie şi o încercare de a-mi închide gura pentru că am relatat anumite aspecte ale activităţii oligarhului Anatol Stati”, a declarat Praporşcic.

Jurnalistul Sergiu Praporşcic riscă să rămână fără apartament şi maşină dacă va fi executată o hotărâre a instanţelor judiciare din Republica Moldova. Acesta a fost acţionat în judecată de Compania „ASCOM Group”, preşedintele căreia este miliardarul Anatol Stati, informează Agenţia Monitor Media.

Un executor judecătoresc le-a cerut publicaţiei „Flux European” şi jurnalistului Sergiu Praporşcic să execute o decizie a Curţii de Apel Chişinău prin achitarea sumei de 50 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral, precum şi cheltuieli de judecată în sumă de 25 de mii de lei. Ziarul şi jurnaliştii au fost acţionaţi în instanţă pe motiv că ar fi lezat onoarea şi demnitatea companiei „ASCOM Group”.

Pentru că toate conturile întreprinderii care edita ziarul „FLUX European” au fost îngheţate în urma altui proces judiciar (cu Veaceslav Platon, fost deputat AMN), executorul judecătoresc îi cere jurnalistului Sergiu Praporşcic să achite în beneficiul „ASCOM Group” suma de 50 de mii de lei. În caz contrar acesta riscă să fie deposedat de locuinţă. Sechestrul asupra maşinii personale a jurnalistului a fost pus încă în martie.

Sergiu Praporşcic a spus pentru Agenţia Monitor Media că avocaţii vor ataca hotărârea Curţii de Apel, emisă acum trei săptămâni, la Curtea Supremă de Justiţie. „Este o încălcare brutală a principiilor democratice privind libertatea de expresie şi o încercare de a-mi închide gura pentru că am relatat anumite aspecte ale activităţii oligarhului Anatol Stati”, a declarat Praporşcic.

Articolul („Politică, Business, Mafie şi Canalia Liberală”) care a deranjat „ASCOM Grup” a fost publicat la 6 martie 2009. Autorul articolului (Sergiu Praporşcic) a scris despre un caz de spionaj economic, care s-a produs pe 2 mai 1996, pe Aeroportul Otopeni, Bucureşti, caz în care, potrivit presei din România, era implicată compania lui Anatol Stati. În articol se mai menţiona faptul că un şir de angajaţi sau foşti angajaţi ai „ASCOM Group” au aderat la câteva formaţiuni politice pentru a accede la guvernare.

Pe aceeași temă: Ascom a confirmat că nu va da probe în cazul Baștovoi

Anunțuri