”Din motiv de a nu prejudicia mersul anchetei, nu vom prezenta careva date și probe, urmând ca justiția să ia decizia finală”, se afirmă într-un comunicat de presă trimis azi în numele companiei Ascom.

După zece zile de la arestul lui Andrei Baștovoi și a fiului său Valentin, Ascom dă un prim răspuns oficial, printr-un comunicat de presă semnat de Vitalie Diaconu. În tot acest timp presa a încercat zadarnic să obțină vreo replică din partea Ascom.

Comunicatul nu oferă nici un detaliu despre motivul acuzării, în schimb critică presa pentru mediatizarea cazului. „ASCOM pledează pentru o informare corectă a publicului, în urma stabilirii, de către organele de drept, a tuturor circumstanțelor acestui caz. Judecarea unui caz culpabil se efectuează de către autoritățile judiciare și nu de sursele de informare în masă”, se arată în declarația companiei. Totodată, comunicatul vine să confirme că Ascom nu va oferi probe în cazul Baștovoi, tatăl și fiul urmînd să rămînă în arest.

Blogul ”Dreptate pentru Baștovoi” reamintește că nici procurorii nu au prezentat probe care să-l acuze pe Andrei Baștovoi și fiul său. Cei doi au fost arestați la cererea administrației Ascom pentru o neînțelegere bancară petrecută în Sudan, țară cu care Moldova nu are relații consulare și prin urmare nu poate efectua anchete comune.

Comunicatul venit din partea Ascom, prin acuzele aduse presei, trădează necunoașterea codului deontologic al jurnalistului. Precizăm că presa poate mediatiza cazuri penale atunci cînd ele ridică suspiciuni sau vizează persoane publice. În cazul Ascom vs Baștovoi interesul public primează și de aceea mediatizarea lui este un bine necesar pentru o desfășurare corectă și transparentă a anchetei. Multe cazuri celebre au fost soluționate și grației efortului jurnaliștilor de investigație. Este foarte probabil ca aportul jurnaliștilor în cazul ”Ascom vs Baștovoi” să devină un precedent fericit pentru democratizarea justiției moldovenești.

Pe aceeași temă: Ascom se răfuiește cu jurnaliștii incomozi

Anunțuri