ASCOM contra Baștovoi. Fondul conflictului

Andrei Baștovoi în Africa

Săptămîna trecută buletinele de știri din Moldova au mediatizat arestarea lui Andrei Baștovoi și a fiului său Valentin la cererea președintelui Ascom Group, Anatol Stati. ASCOM îi acuză pe Andrei și Valentin Baștovoi de delapidarea sumei de 185 mii de dolari din banii companiei, acuzație care nu a fost probată, rămînînd doar de domeniul zvonurilor. Stati însuși, deși a aterizat semiclandestin în Moldova îndată după izbucnirea scandalului de presă (domnia sa are obicei să zboare cu avionul personal), a evitat să comenteze propriile acuzații.

Așa cum a declarat Andrei Baștovoi însuși, conflictul cu Anatol Stati este unul fals, produs de șeful securității Ascom Group, domnul Veaceslav Glotov.

Arestarea este cu atît mai suspectă cu cît nu a fost precedată de o anchetă internă. Suspiciunea o trezește și faptul că Andrei Baștovoi a ocupat funcții cheie în companie încă de la fondarea ei, în 1994, prin urmare are o experiență de 17 ani care exclude jocuri atît de mici cu riscuri atît de mari.

Anume Baștovoi a obținut, grație talentului său diplomatic dublat de experiența de politician (deputat în Parlamentul 90), contractul de explorare a țițeiului în Kazahstan și apoi un contract de 10 ani cu Petrom, contracte care l-au îmbogățit pe Anatol Stati (vezi foto). Pe atunci marele magnat moldovean avea doar un împrumut de la stat care trebuia valorificat. Colaborarea cu Baștovoi, la care cu timpul s-au adăugat și alții, au făcut ca Ascom Group să ajungă la cifra de 4 miliarde de euro, sumă care în prezent a scăzut la 2 miliarde, potrivit RBC.

Drumul banilor. De unde au pornit și unde au ajuns?

Culmea ironiei face ca banii cu scandal, cei 185 de mii de dolari, să nu fie ai lui Stati, ci ai unui cetățean sudanez, oferiți ca împrumut pentru plata angajaților, prin mijlocirea lui Baștovoi. Suma este doar o parte din banii pe care Ascom Group îi datorează omului de afaceri sudanez care a salvat nu o dată compania în situația în care mii de angajați Ascom Group nu sînt plătiți luni în șir, datoriile către ei ajungînd la milioane de dolari. Prin urmare, cei 185 de mii de dolari transferați pe contul unei firme din Chișinău sînt ai omului de afaceri sudanez, tot el fiind proprietarul firmei în contul căreia au fost transferați banii. Singurul amestec al lui Baștovoi Valentin în această operațiune fiind acela de a fi efectuat transferul. Operațiunea este documentată și probată, fiind anexată la dosar și urmînd a fi înaintată anchetei. Altă problemă este de ce ASCOM-ul a neglijat ancheta internă și a dorit cu tot dinadinsul să facă din învinuirea lui Baștovoi un caz public, chiar și în condițiile în care nu are nici o dovadă?

Frunză verde de mohor, am cumătru procuror!

Prima întrebare care apare este aceea de ce nu s-a implicat în acest caz Departamentul Corupție, ci s-a ajuns direct la procuratură (la Buiucani!). Unul din răspunsuri ar fi că compania ASCOM n-ar dori să i se ridice contabilitatea pe ultimii ani și să intre corupția în firma și firmele pe care le conduce mai mult sau mai puțin direct. Totuși lucrul acesta pare inevitabil în cazul în care anchetarea lui Baștovoi presupune răscolirea tranzacțiilor făcute în mai multe state. În orice caz, avocatul Constantin Tănase a declarat că va cere contabilitatea ASCOM-ului . În urma cercetărilor s-ar putea ca rolurile să fie inversate.

Înverșunarea lui Stati într-un proces fără nici o șansă de cîștig se întemeiază pe relația de familie pe care o are cu procurorul de la Buiucani. Se pare că cumătrul l-a asigurat că îl poate ”rezolva” pe Baștovoi, măsluind un procesul în tristul stil moldovenesc. Lucrurile s-au complicat din momentul în care cazul a devenit public. Acum totul se va da pe față, pînă la ultima hîrtie.

Panica ASCOM-ului se răsfrînge și asupra altor angajați

ASCOM-ul încearcă să priceapă ce se întîmplă de fapt. Sunt chemați angajații, date garanții că le va plăti salariile. Dar numai celor din Africa. Pentru a le închide gura. Oricine se pronunța în apărarea lui Baștovoi este sancționat. Juristul firmei, Leonid Tverdun, a fost concediat săptămîna trecută pentru motivul că a vizitat familia Baștovoi. Așa va fi cu fiecare cine va încerca să-l apere pe Baștovoi. Slavă Domnului, pe Baștovoi îl apără adevărul pe care l-a slujit în toată viața sa.

Pornind procesul cu Baștovoi, ASCOM-ul a pornit proces împotriva lui însuși

Dedesubturile scandalului rămîn, deocamdată, neînțelese. Este greu de admis că un șef de companie își calomniază unul din oamenii cheie fără a prevedea urmările. Ce interes ar putea avea ASCOM-ul să pornească un scandal cu Baștovoi după 17 ani de colaborare care i-a adus doar profit? Judecarea lui Baștovoi, în condițiile în care acesta a fost în Ascom Group chiar de la întemeiere, înseamnă judecarea de facto a companiei lui Stati. A pornit ASCOM-ul proces împotriva lui însuși? În orice caz, asta se va întîmpla.

O tentativă de defăimare a ideii naționale săvîrșită în preajma aniversării a 20 de ani de independență?


Stati Jr. Foto: Vip magazin

Unii comentatori văd în acest scenariu grotesc o încercare de defăimare a ideii naționale. Este știut că familia Stati finanțează grupuri care promovează ideea moldovenismului. Andrei Baștovoi este cunoscut ca unul din liderii mișcării de renaștere națională, el fiind cel care a citit la 29 noiembrie 1990 în piața Marii Adunări Naționale scrisoarea deschisă către Gorbaciov care a anunțat dorința poporului de a se rupe de URSS. Calomnierea lui Baștovoi în preajma aniversării a 20 de ani de la semnarea Declarației de Independență se încadrează într-un val de denigrare a ideii naționale care începe să colcăie în presa și blogosfera moldovenească. Altminteri, de ce trebuia ca arestul să se petreacă chiar în luna august, din moment ce demisia lui Baștovoi din Ascom Group s-a produs acum două luni? Ca să nu mai spunem că arestul în sine a fost un abuz, legea admițînd cercetarea în stare de libertate.

În orice caz, atunci cînd vine vorba de familia Stati, ambițiile politice nu se exclud. Să nu uităm că Stati Jr. a fost arestat sub acuzația de tentativă de lovitură de stat, scăpînd de pușcărie doar datorită tulburărilor politice din Moldova. Nu mult după aceea a candidat, fără succes, pentru un loc în Parlament. Vreme de o lună pe Porsche-ul lui Gabi Stati putea fi văzut un abțibild pe care scria: ”Vocea ta în parlament!”.

NOTĂ BIOGRAFICĂ:

Andrei Baștovoi s-a născut la 20 August 1959 în Soroca. În 1982 a terminat Institutul Politehnic din Chișinău, Facultatea de Inginerie. Deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1994), a deținut funcția de secretar al Comisiei pentru Ștință și Învățămînt. Este semnatar al Declarației de Independență și a Legii privind revenirea la Alfabetul Latin și Tricolor, a fost unul dintre promotorii Mişcării de Eliberare Naţională. Din 1994 până în 2011 a activat în cadrul ASCOM Group. În cadrul companiei a fost manager principal de proiecte în Turkmenistan, Peru, Kazakhstan și Africa de Est. A deținut funcția de vicepreședinte executiv al ASCOM Group timp de 10 ani, a coordonat proiectele „Kazakhstan”, „Africa de Est” și a dezvoltat tehnologii de procesare de gaze și producere de energie.

Anunțuri